Janov vrt vrtnarjenje zelenjava

O meni

Moje ime je Jan in prihajam iz Straže pri Novem mestu. Star sem 27 let in sem magistriran ekonomist (upam, da kmalu tudi magistriran). Ta študij sem si izbral, ker me je od nekdaj zanimalo podjetništvo. Pred vrtom sem imel že nekaj drugih podjetniških podvigov, ampak nobene ideje nisem  začutil tako srčno kot sem začutil vrtnarjenje. Tako je leta 2021 nastal moj vrt z idejo, da bo to moj poklic.

Zaradi podjetniške miselnosti, vrta ne gledam z omejenostjo na samo prodajanje zelenjave. Že sam klasičen model prodaje zelenjave sem nadgradil z dostavo tedenske gajbice zelenjave na dom. Poleg zelenjave prodajam tudi rastlinjake in izdelke povezane z vrtnarjenjem. 

Vedno mi je bilo zanimivo, kaj vse se dogaja v naravi in kakšno moč ima. Navdušuje me tudi to, da iz enega malega semena zraste rastlina, velika kot je paradižnik in obrodi več kilogramov plodov. Iz prvotne želje po samooskrbi je tako nastal moj vrt, ki je namenjen pridelavi čim večje količine kakovostne, sezonske zelenjave, ki se jo proda kupcem, ki v taki pridelavi vidijo tudi prednost in jo podpirajo.

Uporabljam metodo brez prekopavanja tal in poudarek dajem grajenju kakovostne, z mikroorganizmi polne prsti. Le z ročnimi orodji obdelujem vrt velikosti 1000 m2. Pridelava je povsem sonaravna, kar pomeni, da ne uporabljam nobenih umetnih gnojil, pesticidov in podobnega. Uporabljam veliko komposta in večino sadik vzgojim sam iz semena iz biodinamične pridelave. 

Jan Avsenik

NAJDEŠ ME TUDI NA SPODNJIH DRUŽBENIH OMREŽJIH

PREBERI SI VEČ MOJIH ZAPISOV NA BLOGU