Opora za paradižnik

14,90 37,90  z DDV

Po mojih izkušnjah je najboljša opora za paradižnik vrvica, ki jo sukamo okrog rastline. Sistem nam omogoča, da ko paradižnik doseže vrh rastlinjaka, vrvico preprosto malo odvijemo in rastlino spustimo nižje.

Šifra: Ni na voljo Kategoriji: ,

Opis

Opora za paradižnik

Opora za paradižnik je nujno potrebna, če želimo, da nam zraste velika in zdrava rastlina. Vrsta opore za paradižnik je seveda izbira vsakega vrtnarja posebej. Po mojih izkušnjah je vzgoja paradižnika ob vrvici najboljša.

Kako sistem opore za paradižnik deluje?

Sistem je preprost za postavitev in uporabo. 

  1.  Kavelj obesimo na žico, vrv ali zataknemo za les, ki je naša osnova ogrodja, ki bo držalo težo vseh paradižnikov. Kavelj obesimo točno nad sadiko paradižnika.
  2. Iz kavlja odvijemo toliko vrvice, da njen konec doseže tla.
  3. Na vrvico namestimo priloženo objemko.
  4. V objemko vpnemo sadiko paradižnika in sicer pod prvo vejo, ki se tvori na rastlini.
  5. Ko rastlina raste, jo sproti ovijamo z vrvico in ji s tem nudimo dovolj opore. 
  6. Paradižnik čez nekaj časa doseže vrh rastlinjaka ali morda vrh našega glavnega ogrodja. V tem primeru vrvico malo odvijemo iz kavlja in spustimo paradižnik, da pade nekoliko nižje. Kavelj tudi premaknemo za nekaj deset centimetrov v desno/levo. Vse kavlje prestavljamo v isto smer, da imajo rastline še vedno isti razmak med seboj. 
Opora za paradižnik
opora za paradižnike vzgoja paradižnika janov vrt

Kaj vključuje komplet?

Komplet vsebuje 10, 20 ali 30 kavljev, ki so trenutno na trgu najboljša opora za paradižnik (vsaj po mojih izkušnjah). Na kavlju je navite približno 12 m UV odporne bele vrvi. Poleg prejmete tudi 10, 20 ali 30 (v vsakem tudi 2x rezerva) kosov objemk, ki jo sami namestite na konec vrvice. 

Razlika med navadno in eko vrvico

Eko vrvica je biorazgradljiva. Po koncu sezone jo lahko enostavno odrežemo in skupaj z rastlino paradižnika odložimo na kompost. Kavelj za paradižnik lahko uporabljamo še naprej. Na njem je namreč tako dolga vrvica, da bo zadostovala za več sezon. Navadne vrvice ne moremo kompostirati. Če jo uporabljamo, moramo po koncu sezone ločiti vrvico od sadike paradižnika.

Vzgoja paradižnika

Nekateri pravijo, da je paradižnik kralj vrta in moram priznati, da je tudi meni zelo všeč. Rastlina je velika in močna, plodovi pa so zelo okusni in sočni. Po drugi strani pa je potrebno omeniti tudi vse obveznosti, ki pridejo s tem. Paradižnik potrebuje veliko nege in ga je treba kar malo bolj paziti kot druge vrtnine. Kot prvo gre za bolj zahtevno rastlino z vidika hranil. Po drugi strani raste zelo hitro in je potrebna skoraj tedenska skrb, da ima dobro oporo in da iz njega potrgamo vse zalistnike. Opora za paradižnik na vrvici ne bo dobro delovala, če pri rastlini ne bomo redno obtrgavali zalistnikov. Zadnja skrb pri paradižnikih je jutranja rosa, ki lahko prinese bolezen. Pri tem nam močno pomaga rastlinjak, ki ga lahko kupite TUKAJ

opora za paradižnik opora za paradižnike vzgoja paradižnika
opora za paradižnik janov vrt vzgoja paradižnika

Kakovost opore za paradižnik

Kavelj je izdelan iz močne žice, ki ne bo popustila tudi, če bo rastlo na rastlini 10 kg paradižnikov (če vam uspe taka količina, bi vas prosil za recept).

Vrvica (eko in navadna) je UV obstojna in bo zdržala veliko sezon. Celotna dolžina vrvice je približno 12 m. 

Objemka je narejena iz trdnejše plastike ampak pazljivost še vedno ni odveč. Je tudi UV obstojna in vam bo zagotovo služila več sezon.

Prenašanje bolezni preko vrvice

Ker gre za kakovostno oporo za paradižnik, jo boste uporabljali več let. Zaradi občutljivosti rastline paradižnika pa je potrebna še posebna previdnost pri razvoju bolezni. Ker je vrvica tesno ob rastlini paradižnika, se namreč lahko v njo zažre bolezen in se tako prenese na rastline, ki jih boste gojili naslednje leto. Najbolj trajnostna rešitev je, da po uporabi opore navijete vrvico nazaj na kavelj in vse skupaj z objemko razkužite v pripravku vode in belila (10 %). Tako boste celoten komplet za oporo paradižnika očistili bolezni in ga lahko še dolgo uporabljali, brez da bi rabili po nekaj sezonah ponovno navezovati novo vrvico. Druga možna rešitev je, da del vrvice, ki je bil v stiku z rastlino paradižnika odrežete in zavržete. Kavelj nato naprej uporabljate dokler vrvice ne zmanjka. Takrat pa ponovno navežete novo vrvico in nadaljujete z uporabo. 

Če uporabljate eko vrvico, jo lahko kompostirate skupaj s sadiko paradižnika, saj je biorazgradljiva.

vzgoja paradiznika opora janov vrt

Opomba: Zaradi različnih dobaviteljev, je lahko barva objemke drugačna. Prav tako je lahko kavelj malenkost drugačen, vendar še vedno enak po fukcionalnosti. 

Opora za paradižnik - Janov vrt
Janov vrt

Po mojih izkušnjah je najboljša opora za paradižnik vrvica, ki jo sukamo okrog rastline. Sistem nam omogoča, da ko paradižnik doseže vrh rastlinjaka, vrvico preprosto malo odvijemo in rastlino spustimo nižje.

Product SKU: OpoPar

Product Brand: Janov Vrt

Product Currency: EUR

Product Price: 14,90 – 34,90

Product In-Stock: InStock

Dodatne informacije

Teža 0,4 kg
Količina

10 kosov, 20 kosov, 30 kosov

Dolžina vrvice

približno 12,5 m

Komplet vsebuje

Kavelj, vrvica, objemka

Vrvica

Eko vrvica, Navadna vrvica

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Opora za paradižnik”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda vam bo prav tako všeč…