Mogoče se sliši malo smešno, da bi obstajal rastlinjak samo za vzgojo paradižnika. Temu ni ravno tako. Je pa res, da je paradižnik med bolj občutljivimi rastlinami, ki jo vzgajamo na vrtu. In zaradi tega se velikokrat rastlinjak uporablja za vzgojo paradižnika.

Paradižnik ima torej malo posebne potrebe. Je pač malo razvajen. Ne rečemo mu zastonj kralj zelenjave. Paradižnik torej obožuje toploto in ne obožuje pretirane vlage. Za oba pogoja odlično poskrbi zavetje rastlinjaka. Sama folija in delno zaprt prostor se seveda zjutraj hitreje ogrejeta in kasneje ohladita zvečer. Čez dan je lahko sicer temperatura v rastlinjaku previsoka. Zato v poletnih mesecih uporabljamo mrežo za senčenje. Če bi te zanimala konstrukcija z mrežo za senčenje, jo najdeš TUKAJ.

Streha rastlinjaka pa odlično poskrbi, da se na rastlino paradižnika ne prikrade jutranja rosa in seveda dež. In tako smo poskrbeli za dve najbolj pomembni stvari pri vzgoji paradižnika v rastlinjaku. Ker se v rastlinjaku hitreje nabere vlaga, moramo poskrbeti za dobro zračenje. To storimo s odprtimi vrati in bočnim zračenjem. Celotne razmere za rast paradižnika pa prilagajamo tudi s primerno sadilno razdaljo.

Če pogledamo na izraz rastlinjak za paradižnik iz ekonomskega vidika, je morda najbole ekonomično v rastlinjaku vzgajati le paradižnik. Rastlinjak je lahko večja investicija za naše vrtove. Po drugi strani paradižniku res paše rast v rastlinjaku in tudi na trgu ima dobro ceno. Ravno zaradi tega najpogosteje v rastlinjakih najdemo paradižnik.

So pa rastlinjaki seveda tudi super pripomoček za podalšanje sezone. Spomladi lahko tako že zelo zgodaj sejemo na primer špinačo ali redkvico, ki ju kasneje zamenja paradižnik. Za paradižnikom pa lahko spet sejemo na primeri motovilec, ki ga bomo pobiralo celo zimo. Tako najbolje izkoristimo gredo in iz nje pobiramo pridelke skozi celo leto.

Če bi te zanimal nakup rastlinjaka, najdeš na moji strani dva različna modela. Prvi je osnovni, ki je zelo enostaven za postavitev in uporabo ter je cenovno zelo ugoden glede na pokrito kvadraturo (najdeš ga TUKAJ). Drugi pa je rastlinjak z nadgradnjami, ki se ga lahko dodatno poviša, ima vrata in je dodatno ojačan (najdeš ga TUKAJ).

Večkrat smo že prilagodili kakšno konstrukcijo rastlinjaka željam stranke. Če imaš torej kakšno posebno željo, me kontaktiraj in našli bomo rešitev, da bo tudi na tvojem vrtu stal rastlinjak in pod njim rastel paradižnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja